Culturele educatie

Schooltuin/ schoolkippen

Omdat we om de school veel ruimte hebben houden de kinderen uit groep 6 een schooltuin bij. Nadat de kinderen met elkaar een plan van aanpak hebben gemaakt (april) gaan ze daadwerkelijk de tuin in om 'het goed' te zaaien en te onderhouden.
Ook hebben we een drietal kippen op school, de kinderen uit groep 8 zijn verantwoordelijk voor de verzorging. Dagelijks levert ons dat weer een vers eitje op.

In het nieuwe schooljaar mogen ze de opbrengst oogsten en mee naar huis nemen. Het is een enorme luxe dat we deze activiteit op ons eigen schoolterrein kunnen realiseren!

Muziek

De muzieklessen op de Goede Herderschool worden gegeven vanuit de methode "Moet je doen". Deze methode gebruiken we ook voor de andere creatieve vakken (handvaardigheid, tekenen, drama en dans). De lessen worden door de groepsleerkracht zelf gegeven.

Om het schooljaar nemen de leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 deel aan het muziekproject, het Leerorkest. Met professionele leerkrachten krijgen de kinderen 10 weken les op de bijv. hoorn, cello, (schuif)trompet, viool of dwarsfluit. Uiteindelijk hebben de kinderen ook een optreden in de Dialoog.

Cultuurkust

Op het gebied van cultuur zijn we aangesloten bij ‘cultuurkust’. Deze stichting ondersteunt de kunst- en cultuureducatie binnen de scholen in de provincie Gelderland. Jaarlijks kiezen we een bepaald thema. Komend jaar zal het onderwerp MUZIEK in ‘the picture’ staan.
Dit thema zal in de loop van het jaar door alle groepen in de school op geheel eigen wijze worden uitgewerkt. In de voorbereiding en voor een deel ook in de uitvoering krijgen we hierin begeleiding van ‘cultuurkust’.
De leerlingen uit de groepen 1 t/m 4 volgen in september/oktober een aantal drama-les. Deze lessen zullen gegeven worden door een docent vanuit Cultuurkust.
Vanuit onze school is Alitha van Leuveren en Yoshi van Dijk zijn hiervoor de contactpersonen.

Excursies

Naast de culturele educatie van ‘cultuurkunst’ hebben we ook dit jaar financieel weer de volgende culturele excursies weten te realiseren: :

• Groep 1: Kabouterpad, Nunspeet

• Groep 2: De Ontdekhoek, Hogeschool Windesheim Zwolle

• Groep 3: Kasteel De Cannenburgh, Vaassen

• Groep 4: Bakkerijmuseum, Hattem

• Groep 5: Watermuseum, Arnhem

• Groep 6: Muiderslot, Muiden

• Groep 7: Nationaal Militair Museum, Soesterberg

• Groep 8: Rijksmuseum, Amsterdam

De exacte data staan vermeld in de jaarplanning.

Schoolbibliotheek

Er is een bescheiden basiscollectie aangeschaft en op centrale plekken in de school staat nu onze schoolcollectie klaar om uitgeleend te worden. Elke dag is er een moment waarop de kinderen kunnen ruilen. Omdat onze eigen basiscollectie niet toereikend is, werken we met topabonnementen. Zeker 4 keer per jaar komt er voor elke groep een kist met 30 á 40 nieuwe boeken. Onze basiscollectie zullen we de komende jaren uitbreiden, maar de samenwerking met de bibliotheek blijft in stand.