Vertrouwenspersonen

De kinderen hebben ons gezien, en, jullie, ouders, hebben het vast gehoord of gelezen: wij zijn als vertrouwenspersonen opnieuw langs de groepen gegaan. Groep 3 t/m 8 ontvangt 1 tot 2 keer per jaar een bezoekje van ons, waarin wij ons gezicht laten zien en vertellen wat we doen. De kinderen hadden ons al eerder ontmoet en konden zich de hoepel goed herinneren. De hoepel die symbool staat voor je eigen ruimte, je territorium. Een ruimte waarin jij de baas bent en niemand ongevraagd mag binnenkomen. Helaas komt kindermishandeling vaak en zelfs in de beste gezinnen voor, zoals seksueel misbruik of kindermishandeling. Door middel van een verhaaltje voor de jongere groepen is op een laagdrempelige manier gesproken over goede en slechte geheimen. 'Je bent de baas over je eigen lichaam. Als je iets niet prettig vindt, moet je dat kunnen zeggen'. In de oudere groepen ging het vooral over veilig internetgebruik en de gevaren van cyberpesten en seksuele intimidatie via het web. De brievenbus van de vertrouwenspersonen is inmiddels gevuld met kleurplaten en stripverhalen, in afwachting van wie er een prijsje wint! Op die manier weten de kinderen de brievenbus te vinden. Ook zijn we per mail te bereiken zodat kinderen vragen en moeilijkheden kwijt kunnen, die zij met niemand anders durven delen.

Tip: neem de cactusbrief met uw kind(eren) door. Het kan waardevolle en taboe brekende gesprekspunten opleveren!

Een hartelijke groet, Gerwin van der Heiden en Willeke Janse